zondag 29 juni 2008

Enige overwegingen met diepgang van Alexandre Vinet


Was sind Worte, denen die Tat nie folgt?

Die vollkommene Gerechtgkeit besteht nur in der Liebe.

Es gibt Kraft ohne Güte; aber es gibt nie Güte ohne Kraft.

Das Gute kommt nicht von selbst; es bedarf der Anstrengung.

Die Zeit setzt sich nicht nur aus Stunden und Minuten zusammen, sondern auch aus Liebe und Wille: man hat wenig Zeit wenn man wenig Liebe hat
.


* * * * *

Alexandre Rodolphe Vinet (1797-1847), geboren te Zwitserland bij Lausanne, was een strijder voor waarheid, liefde en vrijheid van het Geweten. Hoewel hij theologie studeerde, was hij — toen hij in 1819 werd beroepen tot protestantse dominee — reeds leraar Franse taal en letteren aan een gymnasium te Basel. Hij had een positief kritische instelling ten opzichte van het leven en de cultuur; zijn optreden als literair criticus bracht hem in contact met de befaamde Franse scribent Augstin Sainte-Beuve (1804-1869), die hem toen heeft uitgenodigd om in Lausanne te komen doceren. Door zijn talrijke geschriften over diverse literaire onderwerpen verwierf hij hoog aanzien. Zo publiceerde hij over de Franse geleerde Blaise Pascal (1623-1662), over de geschiedenis van de Franse literatuur in de zeventiende eeuw en over de moralisten in het Frankrijk van de vijftiende en zestiende eeuw. Tevens verscheen (toen nog letterlijk) van zijn hand een reeks essays over de Franse literatuur van de negentiende eeuw, alsmede een zeer gewaardeerde en ongetwijfeld mede daardoor veelvuldig herziene en tevens met aanvullingen herdrukte Chrestomathie française (1829).
De gelaatstrekken van deze bijzondere, strijdende en de helpende hand biedende man zijn op diverse wijzen vereeuwigd, niet in de laatste plaats op zegels van de stichting Pro Juventute in Zwitserland.
____________
Afbeeldingen
1. De Zwitser Alexandre Rodolphe Vinet, veelzijdig humaan theoloog, leraar, criticus, schrijver en bloemlezer.
2. Tekst op de titelpagina van de zevende, herziene en aangevulde editie uit 1856 van de Chrestomathie française van Alexandre Vinet.

Geen opmerkingen: