dinsdag 21 oktober 2008

Dynamisch-wijze woorden ter momentane ondersteuning

Aanmoediging en opmontering
Het universele genie Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832) was de mening toegedaan dat je moest beginnen met dagene dat je kunt doen en waarvan je droomt. De moed daartoe bezit, volgens Goethe, zowel genie alsook kracht, alsmede een vorm van betovering. Deze, door de Duitse dichter bij uitstek geverbaliseerde, gedachte kan voor aldegenen, die ook deze moed in zich bergen, een duwtje in de rug zijn om op het juiste moment datgene te initiëren dat tot het gewenste doel kein leiden.
Iris Seidenstricker, een veertigjarige schrijfster die in Wenen woont heeft filosofie en pedagogie gestudeerd en wat ze in deze beide vakgebieden is tegengekomen, heeft ze kunnen gebruiken bij de samenstelling van enkele bundels met Wijze Woorden, waarvan de derde deze maand is verschenen en voor waarlijk een habbekrats (minder dan vijf euro) te koop is.
Al de filosofische elementen, welke in die wijze opbeurende woorden te vinden zijn, die ze voor deze laatste publicatie — Worte, die stärken — heeft geselecteerd, dienen vanzelfsprekend een pedagogische component te bevatten — eigenlijk een vanzelfsprekendheid bij elke vorm van constructieve filosofie — en dat de samenstelster daarin is geslaagd, blijk uit het brede scala waaruit Iris Seidenstricker heeft geput: uitspraken van de antieke Grieken en Romeinen, van kerkvaders en mystici, van politici en dichters, van journalisten en van grootheden uit de wereld der wetenschappen, alsmede wijsheid uit verzamelingen spreuken.
Dat het ter harte nemen van die wijze woorden — welke op dat moment kunnen aanslaan wanner ze dringend benodigd zijn — tot constructief en zelfs creatief omgaan met situaties kan leiden, heeft de geschiedenis bewezen. Dat de lezers en luisteraars daarbij selectief en kritisch dienen te onderscheiden tussen pijnlijke cliché's en eventuele waarheden, die eigenlijk voor zich spreken, maar die net even dienen te worden uitgesproken, ligt voor de hand. Het mooie van deze nieuwe bundel is, dat alle op- en aanmerkingen, aansporingen en vertroostingen alle in de juiste context hun waarde reeds hebben bewezen. Sommige daarvan blijken, vooralsnog, eeuwigheidswaarde te bezitten, zoals die van protagonisten uit de antieke wereld: de Griekse tragedieschrijver Sofokles of de Romeinse keizer Marcus Aurelius, via opvallende figuren uit de middeleeuwen, zoals Franciscus van Assisi, tot en met Abraham Lincoln in het niet al te verre verleden en schrijvers uit de twintigste eeuw, al dan niet nog rondwandelend op het ondermaanse.
Dierenliefhebber Franciscus van Assisi (1181-1226) vond dat je eerst het noodzakelijke moest doen, en daarna datgene wat mogelijk is, en plotseling blijk je in staat te zijn het onmogelijke te realiseren.

Voorbeelden uit de bewuste bundel
Het boek is onderverdeeld in veertien hoofdstukken, die alle een bepaald thema als zwaartepunt hebben, zoals de liefde, vriendschap, geloof, moed, verandering, hartskwesties, de kleine dingen van het leven, etcetera.
Het ligt voor de hand dat diverse van die wijze woorden in meer dan één categorie zouden passen.

Die wichtigste Stunde ist gerade die Gegenwart, der bedeutendste Mensch der, der dir gerade gegenübersizt, das Notwendigste ist stets die Liebe.
Meister Eckhart (ca. 1260-1328)

Bereit sein ist viel; warten können ist mehr. Doch erst den rechten Augenblick nutzen, das ist alles.
Arthur Schitzler (1862-1931)

Nur wer für den Augenblick lebt, lebt für die Zukunft.
Heinrich von Kleist (1777-1811)

Wenn die Zeit kommt, in der man könnte, ist die vorüber, in der man kann
.
Marie von Ebner-Eschenbach (1830-1916)

Mancher große Mann hätte nie an sich geglaubt, wenn ihn nicht gute Freunde entdeckt hätten.
Paul Heyse (1830-1914) — Nobelprijs Literatuur 1910.

Das Glück kommt zu denen, die es erwarten. Nur müssten sie die Tür auch offen halten.
Thomas Mann (1875-1955)

Es ist unmöglich, die Fackel der Wahrheit durchs Gedränge zu tragen, ohne jemanden den Bart zu versengen.
Georg Christoph Lichtenberg
(1742-1799)

Der Traum ist der beste Beweis dafür, dass wir nicht so fest in unserer Haut eingeschlossen sind als es scheint.

Friedrich Hebbel (1813-1863)

Erst im Altwerden sieht man die Seltenheit des Schönen und welches Wunder es eigentlich ist, wenn zwischen den Fabriken und Kanonen auch Blumen blühen und zwischen den Zeitungen und Börsenzetteln noch Dichtungen leben.
Hermann Hesse (1877-1962) — Nobelprijs Literatuur 1946

Am Anfang war die Kraft.
Paula Modersohn-Becker (1876-1907)
__________
Worte die stärken — Weisheiten für den Augenblick
Herausgegeben von Iris Seidenstricker.
144 pag., paperback, Originalausgabe (dtv 34503).
Deutscher Taschenbuch Verlag, München, Oktober 2008.
ISBN 978-3-423-34503-3. Prijs (in de BRD en in Amsterdam
bij Boekhandel Die Weisse Rose) € 4,95.
____________
Afbeeldingen
1. Voorzijde van de bundel in kwestie.
2. Sofokles; detail van een Grieks standbeeld.
3. Franciscus van Assisi. Oudst bekende afbeelding.
Fresco in het klooster van San Benedetto in Subiaco.
4. Paul Heyse, geschilderd door Adolph von Menzel (1815-1905).
__________
NB: De links die in drie van de auteursnamen voorkomen, geven toegang tot bijdragen — op de Nederlandse cultuursite Tempel der Wijze Woorden — die zijn gewijd aan alleen die schrijfster of auteur in kwestie.


Geen opmerkingen: