zondag 6 juli 2008

Inspirerende leerstellingen van de stichter van Aikido, Morihei Ueshiba (1883-1969) in een mini-uitgave van 1992

The ART of PEACE begins with you. Work on yourself and your appointed task in the Art of Peace. Everyone has a spirit tat can be refined, a body that can be trained in some manner, a suitable path to follw. You are here for no other purpose than to realize your inner divinity and manifest your innate enlightenment. Foster peace in your own life and then apply the Art to all that you encounter.

CREATE each day anew by clothing yourself with heaven and earth, bathing yourself with wisdom and love, and placing yourself in the heart of Mother Nature.

AS soon as you concern yourself with the "good" and "bad" of your fellows, you can create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you.

THE ART OF PEACE is based on Four Great Virtues: Bravery, Wisdom, Love and Friendship, symbolized by Fire, Heaven, Earth and Water.

Always practice the Art of peace in a vibrant and joyful manner.

* * * * *

Vredig Vibrato Vechten
Voor sommigen, die zich nooit iets hebben afgevraagd over de zogeheten martial arts, de Oosterse gevechtskunst(en), kan het op het eerste gezicht wonderlijk aandoen dat de grootmeester uit de geschiedenis van die vechtsporten een bijna afgerond filosofisch 'systeem' had ontworpen over de Kunst van de Vrede. Zodra men echter bedenkt dat vechten veel meer en tevens zoveel anders kan zijn dan elkaar te lijf gaan met de bedoeling de ander kwetsuren toe te brengen, en vechten ook een een vorm van strijden kan zijn die zich voornamelijk tussen de oren afspeelt en vooral is gericht op mentale (zelf)beheersing, ondersteund door technieken van lichaamseheersing, is het mogelijk de negatieve connotatie terzijde te schuiven.
Toen Morihei de tachtig reeds was gepasseerd, slaagde hij er nog altijd in ieder ander te ontwapenen, ook als dat een aantal tegenstanders tegelijk betekende, en hij bleek steeds weer in staat zulke 'aanvallers' met één vinger onder de duim te houden. Aangezien hij een man was, die een hekel aan het ordinaire vechten had, oorlog verafschuwde, evenals iedere vorm van geweld, richtte hij zich op Aikido, een begrip dat, letterlijk vertaald, de Kunst van de Vrede betekent.
Het rechtsboven zichtbare, kleine boekje (slechts weinig groter dan hier afgebeeld) vond ik als zoveelste serendipiteit in een van de kratten met flink wat afgeschreven boeken van een bekend antiquariaat in ons stadscentrum, en in de gegeven context dus ook voor heel weinig geld: 50 eurocent om precies te zijn, tien procent van de oorspronkelijke antiquarische NL-prijs.
Zoals de titelpagina reeds vermeldt, zijn de in dit boekje verzamelde leerstellingen van Morihei Ueshiba in het Engels vertaald door John Stevens — geboren in 1947 —, die niet alleen Boeddistisch priester en Zen-geleerde is, maar tevens Aikido-instructeur en auteur van diverse boeken, waaronder Aikido: The Way of Harmony.
____________
Afbeeldingen
1. Voorplat van het boekje met maxi-leerstellingen van Morihei Ueshiba.
2. Morihei Ueshiba. Hij overleed in 1969, 85 jaar oud.


Geen opmerkingen: